Zásady pro bezproblémové řezání pilovými pásy

Praskají Vám pilové pásy? Zkontrolujte si pár zásad, které je třeba dodržet.

Výbrus

  • výbrus musí být jemný, bez rýh
  • pozor na spálená místa vzniklá ubráním velkého množství materiálu

Máte zvolený správný profil zubu?

  • v závislosti na tom, jakou řežete kulatinu se volí jiný úhel čela zubu na měkké a jiný na tvrdé dřevo (19° – 21° tvrdé dřevo; 24° - 25°měkké dřevo)
  • rozteč zubu - menší rozteč pro tvrdé dřevo (30 ,35 mm), větší pro měkké dřevo (40, 45 mm)
  • hloubka zubu - čím hlubší zub, tím má větší náchylnost k praskání. Příliš nízký zub se může zahlcovat a nezvládne vynést potřebný objem piliny

Válcování pásu

  • v ohybu pásu musí být zřetelný profil podle bombíru kola
  • v místě řezu pásu musí být při propnutí pásu naprostá rovina
  • pokud je v tomto místě korýtko, řez nebude rovný, pás má tendenci uhýbat z roviny řezu a plavat

Technický stav pily

  • seřízení kol pily -  kola musí být v perfektní vzájemné rovině. Jak v horizontální, tak i vertikální
  • bombír na kolech -  na bombíru nesmí být ploška. Bombír musí být plynulý a pás na něm musí sedět po celé své styčné ploše. Po nasazení musí být přesah pily cca 3-5 mm od paty zubu
  • pojezd pily - musí být rovnoběžný s řeznou rovinou pásu
  • správné nastavení vodítek a jejich stav - vodítka mají být zlehka položena na pás. Musí mít perfektní rovinu a být čistá. Vodítka je nutno kontrolovat i několikrát týdně a vždy mít v záloze rezervní
  • ložiska pily - nesmí se přehřívat, hučet a nesmí mít žádnou vůli
  • stěrky kol - musí dosedat na kolo celou svou plochou a soustavně z nich odstraňovat nečistoty. Mezi pás a kolo se nesmí dostat žádný odpad. S tím souvisí i filcové stěrky.

Aktuality

PF 2019

18.12.2018

číst více

Návštěva v naší nové hale v Sazovicích

05.10.2018

Na konci září navštívil naši firmu p. Mgr. Pavel Martinka, farář ze ... číst více

Přijmeme zaměstnance do nově postavené haly v Sazovicích!

21.08.2018

Nebojíte se pracovat rukama a chcete mít dobře placenou práci ve stabilní společnosti?... číst více

všechny novinky