Zásady pro bezproblémové řezání pilovými pásy
Praskají Vám pilové pásy? Zkontrolujte si pár zásad, které je třeba dodržet.
Výbrus
-
výbrus musí být jemný, bez rýh
-
pozor na spálená místa vzniklá ubráním velkého množství materiálu
Máte zvolený správný profil zubu?
-
v závislosti na tom, jakou řežete kulatinu se volí jiný úhel čela zubu na měkké a jiný na tvrdé dřevo (19° – 21° tvrdé dřevo; 24° - 25°měkké dřevo)
-
rozteč zubu - menší rozteč pro tvrdé dřevo (30 ,35 mm), větší pro měkké dřevo (40, 45 mm)
-
hloubka zubu - čím hlubší zub, tím má větší náchylnost k praskání. Příliš nízký zub se může zahlcovat a nezvládne vynést potřebný objem piliny
Válcování pásu
-
v ohybu pásu musí být zřetelný profil podle bombíru kola
-
v místě řezu pásu musí být při propnutí pásu naprostá rovina
-
pokud je v tomto místě korýtko, řez nebude rovný, pás má tendenci uhýbat z roviny řezu a plavat
Technický stav pily
-
seřízení kol pily - kola musí být v perfektní vzájemné rovině. Jak v horizontální, tak i vertikální
-
bombír na kolech - na bombíru nesmí být ploška. Bombír musí být plynulý a pás na něm musí sedět po celé své styčné ploše. Po nasazení musí být přesah pily cca 3-5 mm od paty zubu
-
pojezd pily - musí být rovnoběžný s řeznou rovinou pásu
-
správné nastavení vodítek a jejich stav - vodítka mají být zlehka položena na pás. Musí mít perfektní rovinu a být čistá. Vodítka je nutno kontrolovat i několikrát týdně a vždy mít v záloze rezervní
-
ložiska pily - nesmí se přehřívat, hučet a nesmí mít žádnou vůli
-
stěrky kol - musí dosedat na kolo celou svou plochou a soustavně z nich odstraňovat nečistoty. Mezi pás a kolo se nesmí dostat žádný odpad. S tím souvisí i filcové stěrky.